Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rutte: Amsterdam uitstekende vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 januari 2015, 17.36 uur · Foto: FaceMePls via Flickr

Amsterdam is door zijn mix van dynamiek en betrouwbaarheid een uitstekende vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven. Sinds de dagen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie is de stad een 'internationaal centrum van economische activiteiten. Met zijn dienstverlening van topkwaliteit, uitstekende infrastructuur, hoogopgeleide beroepsbevolking, prettige leefomgeving en nog veel meer.'

Dit zei premier Rutte donderdag bij de opening van het Europese hoofdkantoor van het Israëlische chemiebedrijf ICL op de Fosfaatweg in het Westelijk Havengebied. De nieuwe vestiging is mede het gevolg van de handelsreis die de premier in december 2013 ondernam naar Israël.

ICL-topman Stefan Borgas zei dat het Rutte zelf was die Amsterdam voorstelde als mogelijke vestigingsplek. De bewindsman deed dat volgens Borgas toen ze samen aan het ontbijt zaten tijdens Ruttes bezoek aan Israël.

Het chemiebedrijf telt wereldwijd zo'n 12.000 werknemers. Ze hebben nu al enkele productievestigingen in Nederland. Daar werken 410 mensen. Met de vestiging in de stad komen er nog zo'n driehonderd arbeidsplaatsen bij en er staan nog vacatures open.

De onderneming overwoog aanvankelijk om het nieuwe hoofdkantoor niet in Nederland, maar elders Europa te vestigen. Amsterdam kwam uiteindelijk om een combinatie van redenen als meest aantrekkelijke locatie uit de bus, aldus Borgas. De topman wijst onder meer op het aantrekkelijke belastingklimaat in dit land en de makkelijke manier van zaken doen met de lokale autoriteiten.