Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Gemeente verbood optreden Turkse band niet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 00.51 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan ontkent dat hij een Turkse band zaterdag heeft verboden op te treden in Osdorp.

De rockgroep Grup Yorum stond op het programma in een partycentrum in Osdorp, maar dat ging op het allerlaatste moment niet door. Door de band werd gesuggereerd dat de burgemeester de show zou hebben verboden op last van de AIVD.

Op vragen uit de gemeenteraad over de kwestie benadrukte Van der Laan donderdag dat hij zaterdagavond pas werd geïnformeerd over het concert van de band die 'te linken zou zijn aan een terroristische organisatie, opruiende teksten gebruikt en geweld verheerlijkt'. Hij sprak daarop af dat er een rechercheur, een officier van justitie en een tolk bij het optreden aanwezig zouden zijn, om te kunnen ingrijpen op het moment dat er strafbare uitingen werden geconstateerd. Zover kwam het echter niet. De eigenaar van de zaal stak er zelf een stokje voor.

Eigenlijk zouden de linkse muzikanten hun politieke liederen gisteren ten gehore brengen in de Amersfoortse feestzaal Odéon. 'Op last van de AIVD heeft de burgemeester gedwongen dat het niet door mocht gaan', liet het partycentrum aan AT5 weten. Volgens de burgemeester werd de komst van Grup Yorum inderdaad eerder door zijn collega's in Den Haag, Rotterdam en Amersfoort wel verboden. Hij kon niet ingaan op vragen uit de raad waar de 'belastende informatie' over de band vandaan komt.