Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Horeca in Hutspot niet verboden door gemeente'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 10.04 uur · Foto: Franklin Heijnen

De horeca-afdeling van conceptwinkel Hutspot op de Rozengracht is niet op last van de gemeente gesloten.

Dit blijkt uit antwoord op vragen van de PvdA en de VVD over de vermeende verplichte sluiting. De twee partijen stelden vragen aan het college van b&w, nadat de horeca-afdeling van de winkel in september dichtging. Hierbij gingen vijf arbeidsplaatsen verloren. 

Volgens het college heeft de gemeente Hutspot echter niet verplicht om de horeca-ruimte te sluiten, maar kwam de onderneming zelf tot de conclusie dat de mogelijkheden om horeca in het pand te exploiteren 'te beperkt zijn'.

Mengformule
Officieel mag een winkel twintig procent van haar oppervlak voor horeca gebruiken. De gemeente stelt daarbij dat dat oppervlak maximaal twintig vierkante meter mag beslaan. Hutspot verhuurt winkelruimtes aan ondernemers, ontwerpers en kunstenaar, die daar hun spullen verkopen. De horecagelegenheid hoorde bij het concept van Hutspot, 'omdat het een ontmoetingsplek creëerde voor alle ondernemers'.

Conceptstores
Op de vraag of het college 'gaat kijken naar een constructieve oplossing voor horeca in conceptstores' kan het college naar eigen zeggen geen antwoord geven. 'Het college is van mening dat conceptstores een waardevolle bijdrage kunnen zijn aan het winkelaanbod in Amsterdam. Omdat het begrip ‘conceptstore’ niet eenduidig is, kan het college geen algemene uitspraken doen over conceptstores. '