Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fred Ros spreekt, maar met vervormde stem

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 11.58 uur

Fred Ros spreekt vandaag voor het eerst als kroongetuige in het liquidatieproces Passage. Dat deed hij in eerste instantie met vervormde stem, maar dat ging niet door.

Ros werd afgelopen september geïntroduceerd als tweede kroongetuige in het langslepende liquidatieproces. Sindsdien was hij al eens te zien in de rechtbank, maar met een vermomming. Nu is hij helemaal niet meer te zien vanaf de publieke tribune en was zijn echte stem vanochtend dus bovendien niet eens te horen.

'De stem is essentieel als we willen beoordelen of Ros de waarheid spreekt', zei advocaat Sander Jansen. 'Zet dat ding uit.' Ook Nico Meijering gaf aan het 'dodelijk vermoeiend' te vinden om vijf dagen lang naar een stemvervormer te moeten luisteren. Zelfs de verdachten zelf, zoals Dino Soerel en Jesse R., bemoeiden zich ermee.

"Hoe klink ik nu?", vraagt een hoog piepstemmetje vanuit de getuigencabine. #Passage

— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) January 30, 2015

Na een korte schorsing werd daarom besloten dat de stemvervormer toch weer weg moest. De vermomming blijft wel.

Kroongetuige
In Passage veroordeelde de rechtbank Fred Ros tot dertig jaar cel. In hoger beroep heeft het OM hem een gehalveerde strafeis (vijftien jaar) toegezegd, in ruil voor een pakket verklaringen. Ros fungeerde als schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties.

Justitie hoopt met de verklaringen van Ros bewijs te vergaren tegen opdrachtgevers, zoals Dino Soerel. Hij werd door de rechtbank vrijgesproken van die beschuldiging, na een eis tot levenslang. Dat gold ook voor de in december in Istanbul doodgeschoten Ali Agkün.

Afgelopen weekend werd een andere Passageverdachte, Sjaak B., in Panama neergeschoten. Hij raakte ernstig gewond en ligt voor zover bekend nog in een Panamees ziekenhuis.