Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: strafbare uitlatingen op Facebookpagina 'Steun de PVV"

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 15.08 uur

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie gaat twaalf uitlatingen op de Facebookpagina 'Steun de PVV' strafrechtelijk onderzoeken. Ze zouden strafbaar zijn.

Op de pagina, met inmiddels ruim 8000 leden, werd begin deze maand een bericht geplaatst over brandstichting in een Zweedse moskee. In hun reacties op het bericht lieten veel PVV-aanhangers weten dat ze de brandstichting toejuichten en wel navolging in eigen land wilden zien. Marokkaanse instellingen riepen op om aangifte te doen.

'Volgens de aangiften zou op de betreffende Facebookpagina een oproep worden gedaan om Nederlandse moskeeën in brand te steken. Een dergelijke oproep heeft het OM niet aangetroffen', meldt het OM vandaag. Maar er waren wel twaalf reacties die volgens justitie 'zowel gericht zijn op geweld tegen mensen als tegen goederen'. Ze zijn strafbaar 'omdat ze of opruiend zijn of aanzetten tot discriminatie of gewelddadig optreden', schrijft het OM. 'Van aanzetten tot haat, waarvan eveneens aangifte is gedaan, is naar de mening van het OM geen sprake.'

De beheerder van de pagina is niet verdacht, omdat die enkel een bericht plaatste en dat bovendien snel verwijderde.