Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeesters reikt medailles uit aan heldhaftige redders in nood

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 16.31 uur · Foto: Bert Ververs

Burgemeester Eberhard van der Laan zette vandaag vier Amsterdammers in het zonnetje die het water in sprongen om iemand te redden.

Hij reikte hen medailles uit van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, een eeuwenoud instituut dat mensen wil stimuleren om in te grijpen als zij een drenkeling zien.

De burgemeester gaf een zilveren medaille aan Steven den Heeten (24). Dit is de man die in april vorig jaar na zijn eerste werkdag als portier van het Amstel Hotel de Amstel in sprong om een 29-jarige Amerikaan te redden. Hij moest 50 meter zwemmen. 'Wat goed dat u in actie kwam', zei Van der Laan. 'Uit de sociale psychologie kennen we de term bystandereffect. Daarvan is sprake wanneer zich een noodsituatie voordoet waarbij een aantal mensen toekijkt zonder hulp te bieden of een alarmnummer te bellen. Maar u doorbrak die impasse.'

Daarnaast waren er bronzen medailles voor Marieke de Ruiter (23), Rick van Leusen (30) en Elze Vermaas (25). Zij redden samen met Ayha Aksu (26) een Ier uit de Reguliersgracht. Aksu kon er vandaag niet bij zijn.

Vandaag reikte de burgermeester medailles uit aan vier mensen voor het redden van drenkelingen http://t.co/O9Jbmgyq9x pic.twitter.com/9EUTf7QTrv

— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) January 30, 2015