Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Extra maatregelen bij Amsterdamse nieuwsredacties

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 19.11 uur

Na het veelbesproken incident bij de NOS gisteravond, zit de schrik er bij sommige media goed in. Niet alleen in Hilversum, maar ook in Amsterdam waar veel redacties hun onderkomen hebben.

'Onze redactie zit toch achter glas, zichtbaar voor iedereen. En daar ga je toch over nadenken. Hoe komen mensen bij ons binnen? Is dat allemaal wel veilig genoeg? We zijn het liefst zo transparant mogelijk en open mogelijk als het maar kan, maar ja, je moet dat toch even doornemen met elkaar', zegt Meindert Schut van BNR Nieuwsradio.

Vandaag was er een gesprek tussen journalistenvakbond NVJ, burgemeester Eberhard van der Laan en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over de veiligheid van de mediabedrijven. Er zijn hier en daar extra maatregelen genomen, vertelde AT5-verslaggever Ronald Olsthoorn in het AT5 Nieuws. Bij welke redacties de maatregelen zijn genomen en wat die inhouden, is niet helemaal duidelijk.

Ronald Ockhuysen van Het Parool denkt dat je je hoe dan ook niet honderd procent kunt beveiligen. 'Ik denk dat als jij je best doet, dan kun je het Paleis op de Dam ook zomaar binnenlopen', zegt hij. 'Tegen gekken ben je kansloos.'

Verschillende deskundigen die AT5 sprak denken bovendien dat alle media-aandacht juist 'copy cats' (na-apers) kan creëren.