Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA kritisch over onderwijsplan Kukenheim

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 21.00 uur

De Amsterdamse PvdA vindt het onverstandig om 26 miljoen euro uit te geven aan beurzen voor leraren en scholen als er geen doelstelling aan is verbonden. Dat zei fractievoorzitter Marjolein Moorman vanavond in Park Politiek, het politieke programma van AT5 en Het Parool.

"Als je 26 miljoen euro investeert, moet je ook weten wat het oplevert." Moorman betreurt het dat er geen doelstelling wordt meegegeven bij het uitdelen van de onderwijsmiljoenen. "Er wordt niet gezegd van te voren wat er moet worden bereikt en hoe dat bereikt moet worden."

Volgens het plan van D66-wethouder Simone Kukenheim kunnen Amsterdamse leraren vanaf volgend schooljaar een beurs van tweeduizend euro krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Behalve leraren kunnen ook scholen aanspraak maken op een beurs voor projecten die de kwaliteit van het onderwijs bevorderen. Afhankelijk van de omvang van de school kan het bedrag voor scholen oplopen tot negentigduizend euro. Het plan, waarvoor 26 miljoen euro is uitgetrokken,  is één van de pijlers van het collegeakkoord dat D66, VVD en SP in de zomer sloten.

Moorman vindt het vreemd dat er geen voorwaarden worden gekoppeld aan de beurzen. "Eigenlijk is alles mogelijk. Inhoudelijk worden aanvragen niet getoetst."

VVD en D66 vinden het juist een verademing dat scholen en leraren nu zelf de vrijheid krijgen om zichzelf te ontplooien en verbeteren. D66-raadslid Zoë Kwint: "Er wordt gekeken naar de relatie tussen wat je wil bereiken en wat je ervoor gaat doen. Godzijdank is niet dichtgetimmerd waar je allemaal aan moet voldoen voor het verkrijgen van deze beurs."

VVD-raadslid Werner Toonk ziet het liefst dat de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met wat er in de klas gebeurt. "Ik wil vertrouwen hebben in de docenten die daar staan en dat zij in optimale transparantie voorstellen indienen en dan daarop beoordeeld worden. En niet dat we als overheid zeggen dat het op die of die manier moet.'' 

Marjolein Moorman vraagt zich ook af hoe het zit met de vervanging van docenten die op cursus gaan, daarvoor is in het plan geen geld voor vrij gemaakt. VVD-raadslid Toonk: ''Docenten hebben een riant aantal vakantiedagen. (...) Er moet voldoende ruimte zijn om het lesprogramma niet in de problemen te laten komen.''

dotmatchbox