Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Gangmaker Cees Stam volledig hersteld van zwaar ongeluk

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 januari 2015, 22.10 uur

Ruim drie maanden geleden, tijdens de Zesdaagse van Amsterdam, raakte gangmaker Cees Stam betrokken bij een gruwelijk ongeluk. Inmiddels gaat het weer goed met hem.

Op 21 oktober krijgt hij, als hij als gangmaker zijn derny over hout van de velodrome stuurt, last van hartfalen. Hij komt hard ten val en wordt tot overmaat van ramp ook aangereden door een andere brommer, die achter de baanwielrenners aanrijdt. Gevolg: gebroken ribben, een verbrijzelde arm en een hersenkneuzing. 

Zelf weet Stam niet wat er tijdens hij ongeluk gebeurd is. Hij heeft het later op beelden terug moeten zien. Na het ongeluk raakt hij direct in coma. 'Gelukkig waren er mensen ter plaatse die wisten wat ze moesten doen. Anders zat ik nu in en rolstoel met mijn hoofd naar beneden', aldus Stam. Hij wordt op de baan gereanimeerd en een traumateam is snel ter plaatse. 

Inmiddels is hij volledig hersteld van het ongeluk. 'Als het dadelijk wat beter weer is, dan kruip ik zelfs weer op de fiets, maar dat zal wel een normale fiets zijn. Geen brommer meer', laat Stam weten, die na het ongeluk definitief afscheid heeft genomen van het derny rijden.