Start van hoofdcontent

Stad

nl

Criminelen kunnen in gevangenis ongehinderd doorgaan met hun praktijken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 februari 2015, 10.07 uur

Criminelen kunnen vanachter de tralies simpel hun activiteiten voortzetten. Dat blijkt uit een rapport dat lange tijd geheim is gehouden. De politiek is in shock.

RTL Nieuws publiceerde gisteravond het rapport uit juni 2013. De problemen zijn 'urgent', 'hardnekkig' en 'ernstig'. Toch hoorde de politiek er gisteravond voor het eerst over.

Uit het rapport blijkt dat 29 opgesloten 'topcriminelen' gewoon door konden gaan met mensenhandel, drugshandel, afpersing en het beïnvloeden van getuigen. Ook gaven zij opdrachten voor liquidaties vanuit de cel.

Corruptie
Niet alleen de beschikbaarheid van telefoons blijkt een probleem, ook schijnt gevangenispersoneel vatbaar voor corruptie te zijn. Ze laten zich omkopen of knijpen een oogje toe om de vrede te bewaren. Politie en justitie laten het gebeuren omdat ze geen prioriteit geven aan verdachten die al in de cel zitten, meldt het rapport van van politie, Openbaar Ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Geen enkele politicus blijkt ook maar enig idee te hebben gehad over deze praktijken, blijkt uit dit stuk van RTL Nieuws. Ze willen maatregelen, maar ook uitleg van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven over waarom er geen maatregelen zijn genomen.