Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Schendt kentekenparkeren nu wel of niet je privacy?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2015, 20.25 uur

Kentekenparkeren, iedereen die zich met een auto door de stad beweegt krijgt er mee te maken. Volgens sommigen is het een oplossing voor die irritante parkeerbonnetjes, maar voor anderen is het een schending van de privacy. Stichting Privacy First won vorige week een rechtszaak tegen de gemeente over de kwestie.

Volgens de rechter mogen parkeerders zelf kiezen of ze hun kenteken invoeren bij de parkeerautomaat. Om haar punt kracht bij te zetten roep Privacy First nu alle parkeerders in de stad op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, door geen kenteken in te voeren. 'We hebben nu heel veel mogelijkheden met technologie, maar de principes moet je daarop laten gelden. Soms moet je dingen niet doen terwijl ze toch technologisch kunnen', zo zegt Bas Filipini van Privacy First.

Volgens parkeerdeskundige Wim van der Heide is de privacy van parkeerders heel belangrijk, maar niet zo belangrijk om maar te stoppen met het registreren van kentekens. Want kentekenparkeren levert de gemeente namelijk heel veel op en daar profiteert iedereen in de stad van. 'Dus wat doet de gemeente, die financiert daar dus verkeersveiligheid mee, fietspaden en ook bewonersparkeergarages.' Volgens Van der Heide zorgt het weigeren van kentekenparkeren er zelfs voor dat de gemeente je veel meer in de gaten gaat houden.

Toch zou dat volgens Filipini geen reden moeten zijn om niet in protest te komen tegen kentekenparkeren. Hij zelf is inmiddels een nieuw project begonnen. Hij hoopt naar de rechter te kunnen stappen omdat hij bij de parkeerautomaat niet met cash geld kon betalen.

Lees ook: Rechter oordeelt opnieuw: invoeren kenteken bij parkeren hoeft niet