Start van hoofdcontent

Politiek

nl

[Video] SP worstelt met principes na vertrek Van der Pligt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 februari 2015, 19.28 uur

De SP likt haar wonden na het vertrek van raadslid Maureen van der Pligt gisteren. Kiest de partij nu voor zijn principes of voor regeren?

Van der Pligt, een SP'er in hart en nieren, stapte op na een botsing met haar eigen wethouder Arjen Vliegenthart over een principekwestie. Breekpunt was de vergoeding voor mensen die een baan kwijt zijn en weer instromen via een leer-werkstage. Vliegenthart wil die niet vergoeden en dat was tegen het zere been van Van der Pligt. 'Ik heb werkelijk honderden reacties gehad van mensen zeggen blij te zijn dat ze op mij gestemd hebben. Dat hebben ze gedaan omdat ze weten dat ik principieel ben en geen water bij de wijn doe. Werken zonder loon is één van die principes.' 

Worstelen met principes
Vraag is dus, heeft de SP die principes nog wel? Een vraag waar fractievoorzitter Daniel Peters letterlijk mee lijkt te worstelen. 'Ik heb zelf nog heel veel principes, ja. En daar houd ik ook aan vast. Ja... Goede vraag... Ehm...' Om vervolgens na nog een stilte te besluiten met 'Ja, ik houd ook vast aan mijn principes'.

abc5media_video_0

De SP heeft van meet af aan compromissen moeten sluiten om de huidige coalitie met D66 en VVD mogelijk te maken, Vliegenthart zegt zelf ook dat hij gewoon het akkoord volgt. Maar het opstappen illustreert wel het dilemma waar de partij mee zit, principes tegenover regeren. 'Als iemand van vijftig zijn baan kwijt is en moeilijk terug in de arbeidsmarkt te plaatsen is, dan vind ik het prietpraat om te zeggen: "We moeten eerst aan zijn competenties werken."', zegt Van der Pligt vandaag.

Lees ook: SP-raadslid legt functie neer: 'Koers van de fractie is niet de mijne'