Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemer 'verdacht' op Schiphol door ip-adres van Vodafone

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2015, 12.49 uur

Een trip naar de Verenigde Staten werd vorige week bijzonder onplezierig voor ondernemer Erik Pas. Dankzij zijn internetprovider werd hij als een soort terreurverdachte behandeld.

Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Pas vertrok 6 februari van Schiphol. Een week eerder had hij al thuis zijn esta-formulier ingevuld, de online vragenlijst waarmee je toegang tot de Verenigde Staten moet aanvragen. Toch bleken er nog vragen. 'Op Schiphol werd ik bij de laatste paspoortcheck met naam en toenaam uit de rij gehaald. Ik moest me melden bij een man van de Amerikaanse overheid. Ik kreeg een stevige ondervraging over de moslimlanden die ik mogelijk zou hebben bezocht. Niet één dus. Maar goed, volgens die man had ik mijn esta eerder die week vanuit Jordanië aangevraagd en dat riep vraagtekens op. Grappig, want ik heb heel Jordanië nog nooit gezien...', zegt hij tegen de krant.

Ook bij aankomst in Los Angeles werd hij weer ruim een uur ondervraagd door de Amerikanen. Al zijn koffers werden onderzocht. Zelfs bij het huis waar hij verbleef kwam de politie nog even een kijkje nemen. De assistent van Pas ontdekte wat er nou precies aan de hand was. 'Het blijkt dat Vodafone IP-adressen inkoopt uit andere landen, ook landen die door de VS als gevaarlijk worden gezien. Met een IP-adres uit Jordanië heb ik dus mijn ESTA-aanvraag gedaan', zegt Pas.

Volgens Vodafone gebruikt de Amerikaanse overheid verouderde gegevens en zijn er geen andere incidenten zoals deze geweest.

@vodafoneNL Dank!!! Not!' In Los Angeles lang ondervraagd door douane omdat jullie mijn IP thuis via Jordanië laten lopen

— Erik Pas (@ErikPassie) February 6, 2015