Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Studenten starten burgerwacht na serie inbraken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 februari 2015, 17.50 uur

Bewoners van verschillende studentencomplexen in de stad voelen zich niet meer veilig na en serie inbraken. Ze hebben burgerwachten ingesteld.

Vrijdag berichtte AT5 al over de Spinoza-campus in Zuidoost, waar om de havenklap wordt ingebroken, met als dieptepunt een student die op klaarlichte dag door twee gewapende mannen in zijn kamer werd beroofd. Maar ook in de Spaarndammerbuurt is het raak. Volgens studenten die een woning huren aan de Stavangerweg, wordt daar dagelijks ingebroken. Bewoner Daniel Kroon: 'Hier wordt zeker twee keer per avond ingebroken'. 

Eén van de slachtoffers is Oscar Vermande, bij wie werd ingebroken toen hij zijn huis voor een half uurtje verlaten had. De inbrekers hadden de centrale deur met een pasje open gekregen en vervolgens de deurpost van zijn woning eruit gesloopt. De dieven maakten onder andere een spelcomputer en een iPad buit. Omdat woningcorporatie DUWO volgens de studenten te weinig doet tegen de vele inbraken, hebben ze nu zelf ingegrepen.

Zo hebben veel studenten hun woningen met inbraakalarmen uitgerust. Ook surveilleren burgerwachten rond het complex. Om de beurt nemen de studenten een dienst voor hun rekening. Resultaten zijn nog niet te melden, een grappige anekdote wel. Zo dachten twee vrouwelijke studentes die een jongen over het terrein zagen rennen, met een inbreker te maken te hebben. Na een achtervolging bleek het te gaan om een student die de bus probeerde te halen. 

Een woordvoerder laat weten dat de politie de vele inbraakmeldingen serieus neemt en vaker zal gaan surveilleren rond studentencomplexen in de stad. Ook laat DUWO aan AT5 geschrokken te zijn van de vele meldingen bij beide studentencomplexen. Er zullen extra veiligheidsmaatregelen genomen worden en ook zal er in de toekomst intensiever gecommuniceerd worden met de studenten.