Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Tientallen reacties op vacature 'lijkenpikker'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 februari 2015, 14.19 uur · Foto: Yusi Barclay, flickr.com

Museum The Amsterdam Dungeon heeft een bijzondere reclamestunt bedacht om aandacht te vestigen op hun nieuwe thema 'grafrovers'. Het museum zette een vacature voor 'lijkenpikker' uit.

Tientallen geïnteresseerden reageerden op de vacature. Dat er zoveel serieuze reacties zijn gekomen bewijst volgens The Amsterdam Dungeon dat het thema nog steeds actueel is. In de middeleeuwen waren lijkenpikkers mensen die hun geld verdienden met het leeghalen van graven. De lijken werden vaak doorverkocht aan artsen die anatomische doeleinden hadden. 'Omdat de meeste families geen toestemming gaven om overledenen aan de wetenschap te doneren was het de duistere taak van de lijkenpikker om zoveel mogelijk lichamen op te graven en door te verkopen', schrijft The Amsterdam Dungeon op zijn site.

In Amsterdam worden zelden aanhoudingen voor grafschennis gedaan. De laatste keer was in de zomer van 2012, toen koperdieven het voorzien hadden op begraafplaats Westgaarde. Van 14 februari tot 1 maart 2015 staat The Amsterdam Dungeon in het thema van 'grafrovers'.