Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Dagelijks 4000 kilo vet het riool in

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 februari 2015, 20.29 uur

Dagelijks spoelen Amsterdammers ruim 4000 kilo vet door het riool . En dat zorgt niet alleen verstoppingen in je eigen afvoer, maar ook voor problemen in het riool.

Waternet maakt daarom verschillende keren per jaar, delen van het rioolstelsel schoon. Vanmorgen gebeurde dat in een gemaal in Zuidoost en AT5 keek een keertje mee.

Met een grote kraan met grijper worden afvalresten door één van de schoonmakers uit het gemaal geschept. 'In die grijpers zie je eigenlijk afvalresten die niet verteren en die klonteren samen door vet, dat mensen gewoon in het riool gooien' en er gaat nogal wat het riool in zo zegt Ruud Coosen van Waternet. 'Resten uit een jus-pannetje. Zelfs als je een eitje gebakken hebt en je gooit de rest gewoon uit de koekenpan de gootsteen in, dat klontert allemaal aan.'

Volgens Coosen is het ontzettend belangrijk dat eens in de zoveel tijd de riolen weer vetvrij gemaakt worden. Maar ja de vrachtwagens moeten hun smurrie natuurlijk wel ergens kwijt. Ook daar is een oplossing voor. Al het aangekoekte rioolvet kan zo de vuilverbranding in, waardoor het ook nog eens energie oplevert.