Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Actiegroep VOC blij met cannabiswet D66

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2015, 13.44 uur

Het wetsvoorstel van D66 om de 'achterdeur' rondom coffeeshops te reguleren valt goed bij Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). De stichting laat weten dat het 'een doorbraak' zou kunnen betekenen het wietbeleid, mits het wetsvoorstel aan twee andere punten gaat voldoen.

Ondanks het enthousiasme waarmee het VOC het wetsvoorstel ontvangt, is er ook sprake van een lichte 'teleurstelling'. Om de door hun gewenste opheffing van het cannabisverbod te realiseren schiet het wetsvoorstel van de D66 op twee aspecten te kort. Namelijk de thuisteelt en de Cannabis Social Club.

Persoonlijke consumptie
Het wetsvoorstel zorgt voor regulering van 'de achterdeur' van de coffeeshop, maar zou de regulering van teelt in de zogeheten Cannabis Social Clubs overslaan. Cannabis Social Clubs zijn verenigingen waarvan de leden niet-commerciële, zelf geteelde cannabis kunnen consumeren. Deze clubs zouden volgens het VOC 'een belangrijke rol kunnen spelen in de landelijke gelijkberechtiging van de consumenten'.

Ook wordt de gedoogde thuisteelt voor persoonlijke consumptie niet gereguleerd in het wetsontwerp. Het VOC schrijft dat de teelt 'bovendien op bizarre wijze gecriminaliseerd' doordat de nieuwe 'growshopwet' zorgt dat betreffende winkels nog moeilijker de benodigde spullen kunnen verkopen om wiet te telen.

Internationaal
De woordvoerder van VOC Derrick Bergman snapt niet waarom Nederland zo achterloopt met het beleid: 'We hebben steeds gehamerd op regulering van zowel de achterdeur van de coffeeshops, als de thuisteelt, als de Cannabis Social Clubs. Dat blijkt immers ook te kunnen in bijvoorbeeld Colorado, Alaska en Uruguay. Cannabis Social Clubs zijn ook in Europa een bekend verschijnsel. Waarom zou dat in Nederland niet kunnen?' 

De stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is opgericht in 2009 en organiseert onder andere de jaarlijkse Cannabis Bevrijdingsdag.