Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] UvA wil student in College van Bestuur

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2015, 19.01 uur

Het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam krijgt een student-lid.

Dit heeft UvA-CvB-voorzitter Louise Gunning bevestigd tegenover AT5. Wie dit lid gaat worden of hoe hij of zij verkozen gaat worden is nog niet bekend. Het toevoegen van een student aan het CvB was één van de eisen die de bezetters van het Maagdenhuis woensdagavond aan Gunning en de overige bestuurders van de UvA voorlegden. 

Bezetting
Sinds woensdagavond zitten er tientallen bezetters in het Maagdenhuis. Ze vielen er binnen nadat het Bungehuis na anderhalve week bezetting dinsdag was ontruimd. Gunning heeft geen idee hoe lang deze bezetting gaat duren. 'Ik zou het heel vervelend vinden als het weer tot een ontruiming moet komen. Misschien gaan ze weg nu ze deze toezegging hebben gekregen.' Een van de actievoerders had donderdag al laten weten 'dat het best nog wel eens een paar dagen zou kunnen duren'.
abc5media_video_0

Een delegatie van studenten heeft donderdagmiddag ook een gesprek met minister Jet Bussemaker (Onderwijs) over de situatie.

Gunning
Louise Gunning is donderdagmiddag opnieuw in gesprek gegaan met studenten in het Maagdenhuis. Ze stelde onder meer dat één student in het CvB wat haar betreft genoeg is. Ze benadrukte onder meer dat er via verschillende studentenraden ook nog invloed uitgeoefend kan worden door studenten. Toen Gunning na het gesprek het pand verliet, scandeerden de aanwezige actievoerders opnieuw 'aftreden, aftreden!'

'Overwinning'
Tegenover Folia laat de voorzitter van de Centrale Studenten Raad van de UvA weten tevreden te zijn met dit besluit. 'Dit is een mooie overwinning voor de medezeggenschap. We gaan nu eerst kijken hoe dit aan andere universiteiten is geregeld. Ook zullen we kijken hoe het student-lid zal worden ingebed binnen het CvB van de UvA', aldus de CSR.

Wimer Hazenberg / flickr.com/photos/monokai