Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Ruim 80 Romafans uit Amsterdam geweerd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2015, 21.16 uur · Foto: Jos van Zetten

Twee bussen met 83 Romasupporters zijn donderdagmiddag op basis van een noodbevel uit Amsterdam geweerd. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De politie kreeg een seintje van de marechaussee dat in de middag een vliegtuig was geland op Schiphol met de harde kern van supporters van de Italiaanse club. Twee bussen wilden naar de stad rijden, maar werden op de snelweg tegengehouden.

Burgemeester Eberhard van der Laan vaardigde een noodbevel uit, waarop de bussen onder politiebegeleiding naar een politiebureau in Rotterdam zijn gereden. De fans hebben zich volgens de politie niet misdragen, maar waren niet welkom in Amsterdam.

Tot kort voor het begin van de wedstrijd blijven de supporters op het bureau. Volgens de politie kan de veiligheid van de fans en van de mensen om hen heen niet worden gewaarborgd. De supporters mogen wel de wedstrijd in het stadion bijwonen.

Zowel in Rotterdam als in Amsterdam is veel politie op de been in verband met de wedstrijd. Het duel is beladen, omdat supporters van Feyenoord zich vorige week in Rome in aanloop naar het eerste duel tussen beide clubs misdroegen en schade aanrichtten. De verwachting was dat fans van AS Roma voorafgaand aan de wedstrijd naar Amsterdam zouden komen. Dat gebeurde, maar leidde tot op heden niet tot ongeregeldheden. 

Vertrek
Even voor 18.00 uur is een speciale trein met supporters van AS Roma vertrokken vanaf CS naar De Kuip in Rotterdam. Aan boord zijn ongeveer vierhonderd fans van de Romeinse club. Ze worden begeleid door veiligheidspersoneel van de NS, leden van de mobiele eenheid en politie.

Het vertrek van de voetbalsupporters verliep in een gemoedelijke sfeer. De massaal aanwezige politie hoefde niet in te grijpen.