Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bezetters Maagdenhuis gehoord, maar 'probleem nog niet opgelost'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2015, 20.02 uur · Foto: Wimer Hazenberg / flickr.com/photos/monokai

'Voor het eerst hebben we het idee dat er naar ons geluisterd is', zegt een van de Maagdenhuisbezetters na afloop van het overleg donderdagmiddag tussen minister Jet Bussemaker (Onderwijs) en verschillende studenten. Maar de bezetting is nog niet ten einde, laat ze ook meteen weten.

Bussemaker 'herkent' een aantal protestpunten van de studenten. Maar een bezetting vindt ze niet het juiste middel. Dialoog is dat wel. Ze ziet meer in 'stap voor stap samen optrekken en waar nodig verbeteringen aanbrengen.'

Sinds woensdagavond zitten er tientallen bezetters in het Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam. Ze vielen daar binnen nadat het Bungehuis na anderhalve week bezetting dinsdag was ontruimd. De studenten protesteren tegen het beleid van het bestuur van de UvA en willen onder meer meer inspraak. Ze willen dat het bestuur van de universiteit aftreedt.

Volgens de studenten is niet genoeg oog voor het maatschappelijke belang van de geesteswetenschappen, zoals filosofie en geschiedenis. Door 'doorgeslagen rendementsdenken' zou de Faculteit der Geesteswetenschappen uitgekleed worden. Eind 2014 werd al duidelijk dat de UvA drastisch bezuinigt op de faculteit, tot 2018 zeker zeven miljoen euro. De bezetters willen ook dat die bezuinigingen worden teruggedraaid. 

Bussemaker deed donderdag een oproep aan zowel de studenten als het bestuur van de universiteit om met elkaar in gesprek te gaan. Het bestuur liet eerder donderdag al weten dat er een student wordt toegevoegd aan de raad van bestuur. 'Een goed begin', aldus een woordvoerder namens de bezetters. 'Maar het is niet genoeg.'

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) laat na afloop van het overleg met de minister weten dat 'de problemen nog lang niet zijn opgelost'. Bussemaker zei dat zoiets nou eenmaal tijd kost. Ze houdt wel van betrokken studenten die opkomen voor in hun ogen beter onderwijs. 'Maar de vraag is wat de vorm moet zijn', aldus de bewindsvrouw. Ze sprak ooit over 'competente rebellen', maar niet iedere rebel is ook competent, viel uit haar woorden op te maken.

Bekijk hier een compilatie van de bezetting.