[Video] Ajax heeft geen kind aan Legia

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 februari 2015, 00.26 uur

Ajax heeft zich donderdagavond met een onverwacht grote uitzege op Legia Warschau (3-0) geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. Het wisselvallige elftal van trainer Frank de Boer wist de dubbele ontmoeting met de gevreesde Poolse club binnen dertien minuten met twee doelpunten te beslissen.

Daarna kon de voorbereiding op de uitwedstrijd van zondag tegen PSV eigenlijk al beginnen. Ajax reist niet meer met kampioensaspiraties naar Eindhoven. Daarvoor is de achterstand van veertien punten veel te groot en het resterende competitieprogramma van tien wedstrijden te kort. Wel staat er voor de kampioen van de laatste vier seizoenen veel eer op het spel in het Philips Stadion.

Daarbij is er Ajax veel aan gelegen dat het nog wel als tweede eindigt in de eredivisie, zodat de club in ieder geval aan de voorrondes van de nieuwe editie van de Champions League mag deelnemen. In een leeg Wojska Polskiego-stadion boekte Ajax de eerste Europese uitzege in ruim drie jaar. De laatste zege op vreemde bodem dateerde van 23 februari 2012, toen de club Manchester United verraste (1-2).

Na drie mislukte pogingen overleefde de club eindelijk weer eens de zestiende finales van de Europa League. Zo blijft het kleine broertje van de Champions League voor Ajax nog even een reddingsboei voor een bijna verloren seizoen, waarin de formatie al werd uitgeschakeld in Champions League en KNVB-beker.

Arkadiusz Milik was opnieuw de grote man bij Ajax. De Pool opende na elf minuten de score en tekende vlak voor rust op aangeven van Ricardo Kishna voor 3-0. Milik besliste het thuisduel met Legia ook al met een geplaatst schot (1-0). Hij was zondag goed voor de enige treffer van zijn club bij Willem II (1-1). Nick Viergever hielp Ajax in de dertiende minuut met de 2-0 aan een prachtige uitgangspositie.

Legia was geen schim van de ploeg die vorige week doelman Jasper Cillessen na rust tot prachtige reddingen dwong. Het matige verweer van de koploper van Polen stelde De Boer in staat om Davy Klaassen en de pas net herstelde Joël Veltman in de tweede helft rust te geven. Niklas Moisander en Lasse Schöne, de routiniers met een aflopend contract, bleven de hele wedstrijd op de bank.