Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Openbaar vervoer in de stad steeds veiliger

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 februari 2015, 22.10 uur

Er zijn steeds minder 'ernstige vergrijpen' zoals mishandeling, beroving, bedreiging en vandalisme in het Amsterdamse openbaar vervoer.

Het aantal zeer ernstige vergrijpen daalde afgelopen jaar met 15 procent naar 269 in het hele jaar. Dat meldt dagblad Metro. Tien jaar geleden had het GVB nog met 1100 zeer ernstige incidenten te maken.

'De sociale veiligheid in het Amsterdamse openbaar vervoer is significant verbeterd', zegt GVB-woordvoerder Eric Bosman in de krant. Volgens hem komt dat door nauwe samenwerking met de autoriteiten. 'We zijn blij dat onze gezamenlijke langjarige aanpak nu vruchten begint af te werpen, maar ik zie absoluut geen reden om te juichen over deze cijfers. Elk incident is er een te veel en we blijven er samen met politie en gemeente bovenop zitten om het aantal incidenten steeds verder terug te dringen.'

Ook het aantal lichtere incidenten nam af, met 13 procent. Het gaat dan om overtredingen zoals het lastigvallen van personeel, beledigen, bedelen en het onnodig aan de noodrem trekken. In totaal waren er 1530 incidenten.

Jos van Zetten