Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bezetters Maagdenhuis zijn van plan te blijven

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 februari 2015, 19.09 uur

De studenten die sinds woensdagavond het Maagdenhuis op het Spui bezetten, zijn nog niet van plan om het pand te verlaten.

 'We hebben afgelopen nacht met tientallen mensen hier geslapen en iedereen is van plan te blijven zo lang als het nodig is’, aldus een van de actievoerders van De Nieuwe Universiteit.

Precies twee weken geleden bezette een groep studenten het Bungehuis. Dat pand werd afgelopen dinsdag ontruimd. een dag later werd het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, bestormd en bezet.

Lees ook: 46 aanhoudingen bij ontruiming Bungehuis

Zolang het bestuur van de UvA hun eisen niet inwilligt, zullen de studenten niet vrijwillig vertrekken, aldus de woordvoerster. De UvA heeft woensdagavond meteen aangifte gedaan van de bezetting, maar het is niet bekend of het weer tot een ontruiming komt.

UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning deed gisteren wel een handreiking naar de bezetters: één student wordt toegelaten in het bestuur. 'Toegelaten ja, maar hij of zij krijgt geen stemrecht. We hebben dus nee gezegd tegen dit voorstel’, aldus de actievoerder. De demonstrerende studenten willen met hun protest meer inspraak krijgen in het te voeren beleid van de universiteit.

Lees ook: UvA wil student in College van Bestuur

Wimer Hazenberg / flickr.com/photos/monokai