Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gemeente moet voor betere ondersteuning ouderen zorgen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 maart 2015, 17.18 uur

Veel te weinig zorgmedewerkers weten dat zij mentoren kunnen inschakelen voor kwetsbare ouderen. Dat constateren D66 en de SP. De partijen maken zich zorgen dat veel kwetsbare Amsterdammers behoefte hebben aan een mentor, maar deze niet krijgen omdat Amsterdammers simpelweg niet bekend zijn met de speciale regeling.

'Als je alleenwonend bent, niet kan terugvallen op vrienden of familie en door gevolgen van ziekte of een beperking niet meer volledig wilsbekwaam bent, is het behoorlijk lastig om helemaal alleen goede beslissingen te nemen die gaan over de zorg die je krijgt', zegt D66-raadslid Meltem Kaya.

Vorige maand bleek al dat er niet genoeg gebruik wordt gemaakt van mentoren voor ouderen. Sinds 1 januari 2015 moet de gemeente er voor zorgen dat mensen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Uit onderzoek van Stichting Mentorschap blijkt dat er zo'n 500 ouderen in de stad om vertegenwoordiging verlegen zitten.

D66 en SP willen er via een ingediend initiatiefvoorstel voor zorgen dat zowel ouderen als zorgmedewerkers bekend worden met de speciale regeling.