Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Politie: 'Amsterdammers moeten helpen om oorlogswapens te vinden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 maart 2015, 15.23 uur

De afgelopen maanden wordt het vuurwapengeweld in de stad harder en extremer. Steeds meer oorlogswapens vinden een weg naar de Amsterdamse straten, de Kalasjnikov voorop.

'Heel zorgelijk', zegt de politie in het AT5-programma Misdaad BV. De aanpak van wapenhandel is een prioriteit en Amsterdammers moeten daar volgens de politie zelf ook bij helpen.    

'Ik zie het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid', zegt Olivier Dutilh, dienstchef van de Amsterdamse recherche. 'Op het moment dat je kennis draagt, vind ik echt dat je verantwoordelijkheid hebt om het te melden. Desnoods anoniem'.

abc5media_video_0
 
De Amsterdamse politie nam onlangs binnen vier maanden driehonderd vuurwapens in beslag, waarvan 33 kalasjnikovs. Op de vraag of wapenhandel toch vooral de verantwoordelijkheid van de politie zelf is, zegt Dutilh: 'Ik zie het meer als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Wij zetten maximaal in op het vinden van wapens, maar we kunnen er niet voor de volle honderd procent in zitten. Daarom hebben we de hulp nodig van Amsterdammers'. 
Uitstraling
In Misdaad BV vertelt een vuurwapenexpert van de politie wat voor effect een AK-47 kan hebben en wat er gebeurt als criminelen er voor het eerst mee schieten. 'Een kalasjnikov heeft natuurlijk een bepaalde uitstraling. Als je een bank overvalt met een handvuurwapen, dan zullen mensen zeggen; 'hier heb je geld'. Als je met een kalasjnikov binnenkomt, zeggen ze: hoeveel geld wil je extra hebben?'.
 
Misdaad BV is vanavond om 19.15 en 21.40 te zien op AT5.