Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 10.000 volt onder Singelgracht doorgetrokken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 maart 2015, 20.32 uur

Vandaag werd er een stroomkabel van maar liefst 10.000 volt onder de Singelgracht doorgetrokken. Het Rijksmuseum heeft namelijk meer stroom nodig

De kabel moet ervoor zorgen dat het groter en groter wordende museum van elektriciteit voorzien blijft worden. Met de verbouwing, de opening van de Philipsvleugel en de nieuwe tentoonstelling Late Rembrandt stijgt de energiebehoefte en daarvoor is dus een nieuwe, dikke stroomkabel nodig.

'Het is een gestuurde boring, dat betekent dat we heel precies onze weg moeten zoeken in de grond. We moeten onder de tramlijn door, maar boven de Noord/Zuidlijn langs en ook onder de Singelgracht door, dus het luistert heel nauw. Maar het is een klus waar we ervaring mee hebben', zo zegt Carlo van der Borgt van netbeheerder Liander.

Het is dus een behoorlijke klus. De diepste boring ligt maar liefst acht meter onder de grond. De kabel wordt onder de Singelgracht doorgetrokken en eindigt uiteindelijk bij het Rijksmuseum. Bij de volgende boring gaan ze de andere kant op en komen ze het dak van de Noord/Zuidlijn tegen. Eind deze week moet de klus helemaal geklaard zijn.