Start van hoofdcontent

Stad

nl

Suriname vraagt hulp buurlanden na liquidatie Marchano P.

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 maart 2015, 21.29 uur

De politie in Suriname heeft bij het onderzoek naar de liquidatie van de Amsterdammer Marchano P. informatie uitgewisseld met collega’s in de buurlanden Brazilië, Guyana en Frans-Guyana en met Nederland.

Een woordvoerder van de Surinaamse politie zei dat vandaag op een persconferentie in Paramaribo. P. werd in de nacht van zondag op maandag in een bar in Paramaribo van dichtbij doodgeschoten. Tot nu toe is er geen spoor van de daders.

Om ook vanuit de Surinaamse bevolking informatie te krijgen gaf de politie maandag een filmpje vrij waar de liquidatie op te zien was. Dit heeft enkele reacties opgeleverd, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Schokkende beelden liquidatie Marchano P. vrijgegeven

De grenzen van Suriname zijn zowel aan de oost-, west- en zuidkant lang. Ook zijn ze door de dichte jungle moeilijk begaanbaar. Het is niet makkelijk om op in- en uitgaande bezoekers te controleren. Daardoor is het mogelijk dat de daders binnen drie tot vier uur vanuit Paramaribo naar Frans-Guyana zijn gevlucht. Maar vooralsnog gaat de politie ervan uit dat de daders nog in Suriname zijn. 'Pas als we bewijs hebben dat ze hier niet meer zijn, veranderen we ons onderzoek. Maar we moeten scherp blijven en niet in een tunnelvisie raken.'

Lees ook: 'Mannen die Marchano doodschoten waren geen Surinamers'

De politie wilde niet ingaan op berichten dat ooggetuigen hebben gezien dat de daders van Marokkaanse afkomst zouden zijn. P. was in oktober waarschijnlijk al doelwit toen schutters het vuur openden in café De Zon in Oost. Twee mensen raakten toen gewond. P. wordt gezien als een van de vermoedelijke moordenaars van Najeb Bouhbouh. Hij werd in 2012 doodgeschoten voor het Crowne Plaza Hotel in Antwerpen.