Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten Maagdenhuis houden nationale actiedag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 maart 2015, 08.42 uur · Foto: Martin Damen

Studenten in het hele land voeren actie voor meer invloed op het beleid en bestuur van hun universiteit. De actievoerende studenten die nu al een week het Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), bezet houden uit protest tegen het huidige beleid, hebben woensdag uitgeroepen tot actiedag.

Op de universiteiten in het hele land zijn bijeenkomsten waar studenten, docenten en bestuurders met elkaar in gesprek gaan over meer democratie en inspraak van studenten. Alle onderwijsinstellingen geven daar op hun eigen manier invulling aan.

Lees ook: Minister Bussemaker geeft studenten gelijk

Het probleem op veel universiteiten is volgens de Maagdenhuis-bezetters dat geld een te grote rol speelt bij veel beslissingen van universiteitsbesturen.

De actievoerders houden nu al ruim twee weken panden van de UvA bezet. Eerst het Bungehuis en nadat dat door de politie ontruimd was, het Maagdenhuis. De bezetters gaan niet weg zolang het bestuur van de UvA hun eisen niet inwilligt. De UvA heeft deze week nog laten weten dat het pand voorlopig niet ontruimd gaat worden.