Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Ook docenten UvA boos op bestuur

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 maart 2015, 18.53 uur

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam moet de universiteit democratischer maken, de vertrouwensrelatie herstellen en een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de financiële situatie.

Gebeurt dat niet voor vrijdag 16.00 uur dan kunnen er acties volgen, zoals stakingen. Dat meldt een groep UvA-docenten die zich achter de studenten hebben geschaard die momenteel het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, bezet hebben.

De docenten, die zich Rethink UvA noemen, hebben hun verklaring woensdag voorgelezen. Ze hebben drie eisen die ze direct ingewilligd willen zien en drie lange termijn wensen.

Photos of the proposed list of teacher demands and deadline already circulating: #rethinkUvA pic.twitter.com/NYo3e47nCm

— Rethink UvA (@rethinkUvA) 4 maart 2015

'Wij steunen de studenten in hun eisen en delen hun behoefte aan meer transparantie en democratie’, aldus een van de docenten. Zijn toespraak werd met luid applaus ontvangen door de aanwezigen in het Maagdenhuis.

De boze studenten die nu al een week het Maagdenhuis bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot actiedag. Op diverse universiteiten zijn er bijeenkomsten waar studenten, docenten en bestuurders met elkaar in gesprek gaan over meer democratie en inspraak van studenten. De onderwijsinstellingen geven daar op hun eigen manier invulling aan.
abc5media_video_0

Protest
Het studentenprotest begon bijna drie weken geleden met de bezetting van het Bungehuis, een pand van de UvA. Daar werd na ruim een week door de politie een einde aan gemaakt, een dag later drong een groep studenten het Maagdenhuis binnen. Het probleem momenteel op veel universiteiten is volgens de bezetters dat geld een te grote rol speelt bij veel beslissingen van universiteitsbesturen. Eind jaren zestig werd dat pand ook bezet door boze studenten, en ook toen werd er meer inspraak in het beleid geëist.

@AT5 Nu in de Spuistraat; pic.twitter.com/9ToQ8M30gJ

— AIbert Veerman (@AlbertVeerman) March 4, 2015
Wimer Hazenberg / flickr.com/photos/monokai