Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sloop 141 Aireywoningen Nieuw-West van de baan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 maart 2015, 09.31 uur

Na jaren van onzekerheid heeft woningbouwvereniging Eigen Haard besloten om 141 Aireywoningen aan de Burgemeester De Vlugtlaan niet te slopen maar op te knappen.

Stadsdeel Nieuw-West maakte de plannen bekend op een bewonersavond voor de buurt. De sloopplannen uit 2011 leken in eerste instantie op een groot draagvlak te kunnen rekenen. Maar onder de bewoners en de politiek groeide de weerstand en werd uiteindelijk de voorkeur aan renovatie gegeven. Na onderzoek heeft Eigen Haard besloten dat renovatie ook daadwerkelijk mogelijk is.

Nu de sloop van de baan is, vindt de SP dat Eigen Haard moet opschieten met de renovatie van de woningen. 'Er is veel achterstallig onderhoud aan de woningen. Er zijn vochtproblemen en de isolatie is slecht. Huurders hebben recht op een fatsoenlijk onderhouden woning. We zullen de situatie goed in de gaten blijven houden. We blijven niet stilzitten tot de bewoners van de Aireystrook weer een net en goed huis hebben om in te wonen', zo zegt SP-raadslid Erik Flentge.

De Aireywoningen zijn begin jaren vijftig gebouwd volgens de Airey methode. De naamgever, sir Edwin Airey, was een van de eersten die prefab bouwen introduceerde. De revolutionaire bouw was een tijdelijke en goedkope oplossing voor de hoge woningnood in de jaren vijftig.