Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam nét niet in top tien leefbare steden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 maart 2015, 12.04 uur · Foto: Foto ingestuurd via AT5 Whatsapp

Amsterdam staat op nummer elf in de jaarlijkse top van meest leefbare steden ter wereld. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van adviesbureau Mercer.

Amsterdam stond vorig jaar ook op die plek in de internationale ranglijst. Wenen (Oostenrijk) voert, net als vorig jaar, de lijst aan. Zürich (Zwitserland) staat op de tweede plaats, gevolgd door Auckland (Nieuw-Zeeland), München (Duitsland) en Vancouver (Canada).

Het bureau bekijkt de onderzochte steden uit het oogpunt van expats, inwoners die er geplaatst zijn door hun werkgever. Er wordt onder meer gekeken naar prijzen, criminaliteit en luchtverontreiniging. Amsterdam scoort volgens de onderzoekers goed vanwege onder andere het hoge niveau van de kennis in de gezondheidszorg en de bereikbaarheid van de stad.

Andere hoofdsteden
Met de elfde plaats laat Amsterdam niettemin fors wat Europese (hoofd)steden achter zich. Onder meer Berlijn (14), Brussel (22) en Parijs (27) bungelen nog onder Amsterdam. 230e, en tevens laatste, op de lijst is de Irakese hoofdstad Baghdad.