Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister wil geen overkoepelende kickboksbond

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 maart 2015, 14.08 uur · Foto: WorldSeriesBoxing

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers heeft vandaag een plan gepresenteerd voor de regulering van full-contact vechtsporten, waaronder kickboksen.

Schippers komt met het plan mede na een vechtsportconferentie die de gemeente in 2013 organiseerde. De conferentie volgde op een onderzoek van de Universiteit Utrecht, uit dat onderzoek bleek dat op vrijwel alle terreinen van de vechtsport grote tekortkomingen bestonden. De burgemeester en verschillende kickboks-prominenten in de stad pleitten destijds al voor een overkoepelende bond, dat advies heeft de minister echter niet overgenomen in haar plan.

Lees ook: Van der Laan pleit voor grote vechtsportbond

'Gedoemd te mislukken'
Volgens kickboks-prominent Thom Harinck is het uitblijven van een overkoepelende vechtsportbond een groot probleem. 'Dit plan is gedoemd om te mislukken, alleen als er één kickboksbond komt, in plaats van de tientallen die er nu zijn, heeft het plan kans van slagen'.

Lees ook: Kickboks-prominenten slaan alarm

Maatregelen
Schippers stelt wel een onafhankelijke vechtsportautoriteit in het leven, die voor de regulering in de sector gaat zorgen. Ook komt er een keurmerk voor full-contact vechtsportscholen, mogen sporters tot 17 jaar niet trappen en stoten naar het hoofd en komt er een licentiesysteem voor  sportschoolhouders en trainers. Daarnaast wil het ministerie gaan meewerken aan lokaal beleid voor het organiseren van vechtsportgala's, bijvoorbeeld door samenwerking met gecertificeerde vechtsportscholen. Grote vechtsportgala's zijn momenteel verboden in de stad.

De minister schrijft dat er de komende vier jaar in totaal 500.000 euro subsidie beschikbaar komt om de vechtsportsector om te vormen.