Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Gemengde reacties op vechtsportplan minister

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 maart 2015, 19.38 uur

Vechtsport kampt met een slecht imago, en grote vechtsportgala's zijn al jarenlang niet meer toegestaan in de stad.

Om dat te verbeteren heeft sportminister Edith Schippers een plan opgesteld. Alle kickboksgala's moeten voortaan verplicht een vergunning aanvragen en er komt een keurmerk voor kickbokslessen. Maar in de vechtsportwereld is niet iedereen enthousiast.

Lees ook: Minister wil géén overkoepelende vechtsportbond

De plannen zijn gebaseerd op adviezen van de stuurgroep vechtsport die burgemeester Van der Laan twee jaar geleden in het leven riep. Een grote rol is er voor de nog op te richten Vechtsportautoriteit, waaronder de nu al bestaande bonden worden ondergebracht. En juist daar zit het knelpunt volgens tegenstanders. 'Eén aanpak is goed, maar onder andere voorwaarden dan nu', zegt oud-trainer Thom Harinck. 'Er zijn nu geloof ik twaalf kickboksbonden, zo werkt het niet. Er moet één bond komen net zoals de KNVB. Zolang die er niet komt, gaat dit nooit werken.'

Lees ook: Van der Laan pleit voor grote vechtsportbond

Marloes Coenen, van de Stuurgroep Vechtsport, is optimistischer. 'De overheid heeft nooit wat voor ons gedaan en nu steekt ze de helpende hand toe. Het is een goed begin, ik zie het zeker niet als een eindpunt.
abc5media_video_0

Minister: 'De sport gaat kapot'
Minister Schippers wil in totaal vijfhonderdduizend euro uittrekken om de vechtsport de komende vier jaar opnieuw in te richten. 'Het plan is hard nodig, want we zien echt dat de sport kapot gaat aan alle ellende die er in zit'. Of dit plan er toe moet gaan leiden dat er in de toekomst ook in Amsterdam weer vechtsportgala's gehouden kunnen worden is nog niet duidelijk. 'Daar zul je dan een vergunning voor moeten aanvragen. Maar alles in dit plan is er op gericht om van vechtsport weer een normale sport te maken', aldus Schipper. 
abc5media_video_1