Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Meningen sterk verdeeld over hop-on hop-off bussen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 maart 2015, 00.46 uur

De meningen lijken in de stad sterk verdeeld als het om de hop-on hop-off bussen gaat. De SP wil dat de rode toeristendubbeldekker uit de stad verdwijnt. Walter Ploos van Amstel, deskundige op het gebied van logistiek in de stad, is echter juist voorstander van zo'n bus.

Volgens de SP zijn de dubbeldekkers te groot en daardoor gevaarlijk. 'Het zijn grote gevaartes die door de binnenstad gaan met nauwe straten, grachten en dergelijken. We vinden ze ook gevaarlijk en ze zijn niet schoon', aldus Nelly Duijndam van SP Centrum.

Volgens Walter Ploos van Amstel valt dat allemaal wel mee. 'Een scooter is echt vervuilender dan een moderne bus.' Bovendien zien de toeristen zo meer van Amsterdam dan alleen het centrum, zo beredeneert hij.

Volgens de SP'er zou het beter zijn als de toeristen zouden gaan lopen of fietsen. 'Het is een stuk leuker om van het ene museum naar het andere te lopen. Zo kan je veel meer genieten van alles om je heen.' Alleen de fietsende toeristen in groepen zouden volgens haar een gevaar op de weg zijn.

Toch denkt Ploos van Amstel dat de toeristenbus wel zou moeten nadenken over de toekomst. 'Zorgen dat het past bij de maat van Amsterdam. We moeten ons afvragen of het niet met kleinere voertuigen kan, schoner. Maar ook een stukje slimmer voor de toeristen.'

Liefhebbers van de toeristenbus hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken, de vergunning wordt in mei tot 2017 verlengd.