Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat wil generaal pardon voor alcoholslot

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 maart 2015, 08.52 uur

De Amsterdamse advocaat Geert-Jan van Oosten wil dat alle alcoholsloten uit auto's verwijderd worden en dat er geen nieuwe geplaatst worden.

Om dat voor elkaar te krijgen start hij zo snel mogelijk een aantal herzieningsprocedures. De advocaat begint de procedures nadat de Raad van State dinsdag een juridische streep haalde door het alcoholslot. Volgens die raad is het onacceptabel dat de sloten opgelegd worden, zonder dat er gekeken wordt naar de persoonlijke omstandigheden van de betreffende persoon. Zo schrijft De Telegraaf vandaag.

Hoewel de Raad van State dus een uitspraak heeft gedaan over het slot, hoeft het volgens hen niet te betekenen dat bij bestaande deelnemers het slot verwijderd wordt en daar is Van Oosten het absoluut niet mee eens. 'Juridisch gezien klopt dat, maar moreel is het absurd. Hier hoort het principe gelijke monniken, gelijke kappen. Er zou een soort generaal pardon moeten komen, waarna alle bestaande gevallen opnieuw worden beoordeeld. Anders is er sprake van rechtsongelijkheid', zo zegt de advocaat.