Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

[Video] Leny kwam op haar 68e uit de kast

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 maart 2015, 23.57 uur

De Roze filmdagen zijn vanavond weer van start gegaan. Elf dagen lang zijn in het Ketelhuis films te zien met een roze tintje. Zaterdag is de wereldpremière van Over The Rainbow, een documentaire over de 82-jarige Leny, die pas uit de kast kwam toen zij 68 was.

'In het begin vond Leny het best moeilijk om een crew om zich heen te hebben de hele tijd. Uiteindelijk vond ze alle aandacht toch ook wel heel erg mooi. Heel veel mensen kennen haar nu. Ze is nu een voorbeeld voor de lesbische community', aldus regisseur Tara Fallaux.

Leny ontmoet tijdens een fietstocht over de wereld de liefde van haar leven: een vrouw. Voor die tijd had ze alleen gevoelens voor mannen. Ze duikt met volle overgave in het lesbische leven om de verloren tijd in te halen. 'Ik ben haar ongelooflijk dankbaar dat zij mij de vrouwenliefde heeft leren kennen. Dat is een heel groot en prachtig geschenk', vertelt Leny in de film.

Fallaux: 'Zij wil zeggen dat ook al ben je tachtig, dat je leven dan niet voorbij is en dat je nog heel veel uit het leven kan halen. Ze leeft volop.' Tot en met 22 maart zijn er ruim honderd films te zien uit veertig landen.