Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gemengde basisscholen weer zwart door nieuwe toelatingsbeleid'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 maart 2015, 17.45 uur

Basisscholen in de stad luiden de noodklok over het nieuwe centrale toelatingsbeleid. Door het beleid, dat begin dit jaar werd ingevoerd, zouden steeds meer scholen moeite hebben om gemengd te blijven.

Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het beleid zorgt voor een grotere scheiding tussen kinderen met hoogopgeleide en laagopgeleide ouders en daarmee wordt ook de kloof tussen zwarte en witte leerlingen groter.

'Eenzijdige groep voorrang'
'We hebben als school erg veel geïnvesteerd om een gemengde school te worden. Door het systeem van het centrale aanmeldingsbeleid heeft nu een eenzijdige groep kinderen voorrang, namelijk de kinderen met een achterstand', zegt leerkracht Anna van Gestel van de Fiep Westendorp school tegen Nieuwsuur. Door het beleid ziet het er naar uit dat gemengde scholen weer zwart worden.

Wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs zegt in de reportage dat het moeilijk is om nu al een beeld te vormen van de gevolgen, omdat het systeem pas sinds enkele maanden is ingevoerd. De wethouder zegt de kritiek op het toelatingssysteem niet te herkennen.

Lees ook: Zorgen om nieuwe toelatingssysteem voor basisscholen

Nieuw systeem
Met het nieuwe toelatingsbeleid kunnen kinderen op iedere school in de stad worden aangemeld. Dit gaat via een een centraal systeem waarbij ouders die hun kind aanmelden voorrang krijgen in hun eigen woonwijk. Door het nieuwe systeem hebben ouders niet meer de vrijheid om te kunnen kiezen voor een Jenaplan-, Montessori- of Daltonschool, omdat zij in sommige gevallen te ver van zo'n school wonen.

Doel van het beleid is ouders een zo hoog mogelijke plaats van voorkeur aan te bieden, binnen een redelijke afstand van het huisadres.