Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'Eigen' camera's moeten weg uit Warmoesstraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 maart 2015, 18.51 uur

Ondernemers in de Warmoesstraat zijn de overlast van drugsdealers spuugzat. Ze vragen al jaren om meer licht en vooral: extra camera's.

Maar hier wil de gemeente niet aan en dus nam een aantal ondernemers vorig jaar het heft in eigen hand. Er werden eigen camera's opgehangen, maar vanwege de privacy van passanten steekt de gemeente dáár nu een stokje voor. 

Dealers in nisjes
'Drugsdealers weten de gemeentecamera's makkelijk te omzeilen, het stikt hier van de nisjes' stelt ondernemer Theodoor van Boven. 'De dealers bedreigden ons, dus hebben we zelf camera's aan onze gevel gehangen', stelt hostel-eigenaar Jim. 'Het resultaat was dat de dealers verdwenen'. Het argument dat de camera's privacy schenden vindt Jim niet relevant. 'Wij slaan het materiaal niet op. We gebruiken het alléén tegen de dealers'.

Een deel van de ondernemers heeft de camera's niettemin inmiddels weggehaald. Met merkbaar, negatief, effect stelt Van Boven. 'Men kan zich nu hier weer verschuilen en dus moeten bepaalde ondernemers nu beveiliging inhuren. Het is te gek voor woorden'.

Gemeente: 'Snel meer licht'
De gemeente laat in een reactie weten dat de camera's die nu in de Warmoesstraat hangen, voldoende zicht hebben op de gehele straat. Bovendien komt er in mei extra verlichting in de straat om drugsdealers af te schrikken.