Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'We liepen achteruit, maar de klappen stopten niet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 maart 2015, 19.52 uur

Was het politie-optreden tegen de demonstrerende studenten vrijdag te gewelddadig of niet? Daarover verschillen de meningen.

Na een protest bij het Lieverdje vrijdagavond liep het even later in de Beursstraat uit de hand. Volgens demonstrerende studenten traden agenten veel te hard op, maar de politie bestrijdt dat. Wij maakten een reconstructie.

Brand
De aanleiding voor de confrontatie tussen demonstranten en politie is het in brand steken van Het Lieverdje op het Spui. 'Een duidelijke verwijzing naar de acties van de Provo's, een symbolische verwijzing naar het verleden', stelt demonstrant Ian Velthuis over de actie. 

Maar de politie denkt hier anders over en arresteert twee actievoerders. Een boze menigte verzamelt zich vervolgens voor bureau Beursstraat en betuigt het duo middels een lawaaidemonstratie steun. Kort daarna slaat de vlam in de pan. De politie stelt dat de straat wordt schoongeveegd omdat de studenten de ingang van het politiebureau versperren, een ruitje intikten en na herhaaldelijke verzoeken niet weg gingen. 
abc5media_video_0

'De klappen stopten niet'
'Dat is niet mijn ervaring', vertelt actievoerder Peter. 'Mijn ervaring is dat ze aan kwamen lopen en meteen, flink, begonnen te slaan. Wij liepen achteruit na de eerste klappen, maar de klappen stopten niet. We liepen ook in een grote groep, dus snel wegkomen was er niet bij'.

Proportioneel
Volgens de politie was het gebruikte geweld echter proportioneel. De studenten bereiden een klacht voor en ook verschillende politieke partijen hebben aangegeven het fijne te willen weten van het politie-optreden.