Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevolgen Israëlische verkiezingen vaak zelfs voelbaar in Buitenveldert

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 maart 2015, 15.29 uur

De Joodse gemeenschap in de stad was gisteravond in de ban van de verkiezingen in Israël.

Joden in Buitenveldert zeggen dat ze nog altijd vaak verantwoordelijk worden gehouden voor de koers die door de Israelische regering ingezet wordt. 'Dat hebben we de afgelopen zomer gemerkt toen er in Gaza gebombardeerd werd, er werd enorm heftig gereageerd', beaamt journaliste Barbara Barend. 'Ik vond het verschrikkelijk, dan heb je daar inderdaad bijna direct last van.' 

'Het zijn spannende tijden want Israël staat op een kruispunt, gaat het linksom of rechtsom?', zegt Esther Voet van het CIDI. De uitslag werd dan ook tijdens een verkiezingsavond in de Rode Hoed met grote belangstelling gevolgd. De vraag was: wordt het de centrum-linkse Zionistisch Unie of de rechtse Likud-partij. De één wil in overleg met de Palestijnen en de ander wil onder geen beding een Palestijnse staat.

'Wat de beste regering ook is, dat vind ik heel ingewikkeld', peinst Barend. 'Welke kleur, religie of wat dan ook, we zijn Amsterdammers en we moeten met elkaar leven. Dat mag toch niet worden beïnvloed door wat dan ook waar gebeurd in de wereld.' Om de stemming in de zaal te peilen werd er ook een schaduwverkiezing gehouden en de overwinning in Mokum ging naar de Zionistische Unie. Bij de echte verkiezingen in Israël won echter de rechtse Likud-partij.