Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Koninklijk paar bij afscheid chef-dirigent Mariss Jansons in Concertgebouw

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 maart 2015, 22.55 uur

Mariss Jansons heeft vrijdagavond afscheid genomen als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na elf seizoenen stond hij in het Concertgebouw voor de laatste keer als chef voor de musici van het gerenommeerde orkest.

Burgemeester Eberhard van der Laan eerde de muzikaal leider door hem de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam uit te reiken, een onderscheiding voor mensen die zich jarenlang 'buitengewoon verdienstelijk' hebben gemaakt voor de hoofdstad.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren als speciale gast aanwezig bij het afscheidsconcert. Máxima is beschermvrouwe van het orkest. Op het programma stonden werken die geïnspireerd zijn door volksmuziek of volkspoëzie, waaronder liederen van Luciano Berio, Gustav Mahler en Aaron Copland. De Amerikaanse bariton Thomas Hampson trad op als solist.

De uit Letland afkomstige Jansons (72) werd in 2004 benoemd tot chef-dirigent. Een jaar geleden maakte hij zijn vertrek bekend. Zijn kwakkelende gezondheid dwong hem ertoe afscheid te nemen van de prestigieuze functie. De Italiaan Daniele Gatti neemt met ingang van het seizoen 2016-2017 het stokje over. Jansons zal als eredirigent af en toe nog wel zijn opwachting maken bij het Concertgebouworkest.

Koninklijke vrijwilligers
Niet alleen het koninklijk paar was vandaag in de stad. Ook Prins Maurits en Prinses Marilène waren aanwezig, maar die moesten iets harder werken. Zij werkten samen met bestuurder van stadsdeel Zuid Paul Slettenhaar en vrijwilligers van het Vondelpark onder meer aan het opknappen van het Rosarium en aan het knotten van wilgen op de Koeienweide. Zij deden mee aan NLdoet, een landelijk evenement van het Oranjefonds waarmee lokaal vrijwilligerswerk wordt gepromoot.