Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Adil 'Kinker' A. sprak via minuscule briefjes met kornuiten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 maart 2015, 16.06 uur

Verdachte Adil A. (26) van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012 had vandaag in de rechtbank veel uit te leggen.

Hij verklaren waarom hij minuscule briefjes vanuit zijn cel probeerde te verspreiden om getuigenverklaringen te beïnvloeden over waar hij was tijdens de geweldsexplosie. 'Wees niet te precies met tijden', stond er onder meer op de papiertjes. Ze waren gericht aan zijn broer en andere mensen met wie hij op de dag van de liquidaties in een 'kniphuis' wiet had geproduceerd.

Lees ook: Staatsliedenbuurt-verdachte opvallend openhartig over liefde voor wapens

Maar volgens Adil 'Kinker' A., die iedere betrokkenheid bij de liquidaties ontkent, wilde hij de getuigen juist aansporen de waarheid te vertellen, omdat dat hem zou vrijpleiten. 'Marokkanen spreken niet met de politie. Als ik dit niet had gedaan, zouden ze gaan voorliegen. Om mij te 'helpen', verklaren ze dom', legde hij uit.

abc5media_video_0

Adil A. zegt dat hij in het kniphuis aan het werk was geweest waarna hij een rondje ging lopen en eindigde bij een snackbar in West. Daarna liet hij zich ophalen omdat hij het naar eigen zeggen, als voortvluchtig crimineel, te druk met politie vond worden na de schietpartij. Ook wisselde hij snel van telefoonnummer.

Lees ook: Wie is wie in de Staatsliedenbuurt-zaak 

'Dat doet iedere Amsterdamse boef als er iets groots is gebeurd', aldus Adil A. Over een bivakmuts met daarop zijn DNA en sporen van vuurwapengebruik zei Adil A. dat de muts niet van hem was. Hij had de muts mogelijk een keer voor de grap had opgezet in een huis waar hij verbleef en waar allerlei criminelen hun spullen en wapens opsloegen.

Adil 'Kinker' A. staat samen met Anouar 'Popeye' B. (34) en Stefan S. terecht. Anouar B. werd maandag uitgebreid geconfronteerd met bewijsstukken en bepleitte fel zijn onschuld. Stefan S. beroept zich inmiddels op zijn zwijgrecht.

Lees ook: [Video] OM mogelijk belangrijk bewijsstuk armer in Staatsliedenbuurt-zaak