Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'Recherche Amsterdam heeft Louis van Gaal nodig'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 maart 2015, 00.34 uur

'Ik heb wel eens gedacht: Louis van Gaal zou hier eens de boel moeten opjutten, zoals hij in de rust de kleedkamer binnenloopt.' Het is slechts één van de uitspraken van oud-journalist en oud-rechercheur Michiel Princen over de Amsterdamse recherche.

In zijn boek De gekooide recherche schetst hij een onthutsend beeld over het werken bij de die recherche. Dinsdagavond nam oud-hoofdcommissaris Bernard Welten het eerste exemplaar in ontvangst. Volgens Princen kent de recherche in Amsterdam een aantal grote problemen: te veel bureaucratie,  te laag opgeleide rechercheurs en verschillende politieteams die elkaar soms bewust tegenwerken. 'Je merkt dat er heel veel gedreven rechercheurs zijn. Maar die werken zo hard en moeten zo hard werken, omdat er te veel rechercheurs eigenlijk of geen zin in hebben, of er niet werkelijk geschikt voor zijn', zegt Princen.

abc5media_video_0

Chefs zouden daar tegen moeten optreden maar doen dat volgens Princen niet. Bovendien heerst er een cultuur waarbij elk uurtje overwerk geregistreerd wordt. 'Het creëert een bepaalde tendens van het is 17.00 uur, ik moet naar huis. Nee, je gaat naar huis wanneer het werk het toelaat. Er mag wel een snuifje gas bij wat dat betreft.'

abc5media_video_1

Met zijn boek hoopt Princen dat er wat verandert aan de gesloten politiecultuur, zo zouden er meer zij-instromers moeten komen. Binnenkort spreekt hij over zijn ideeën met de top van de nationale politie.