Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slangenpand opnieuw bezet, brandjes in Spuistraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 februari 2023, 21.29 uur
Door AT5 · Foto: Martin Damen

Krakers hebben dinsdagavond rond 22.00 uur het Slangenpand aan de Spuistraat 'herkraakt', dat is te lezen op krakerssite Indymedia.

'Beste mensen, fantastisch nieuws de Slang is net herkraakt, om 22:00 precies! werd de deur opengebroken!', staat er op de site geschreven. 'Wees solidair en kom hierheen, ben je kraker, huurder, student, werkende of wat dan ook kom langs! Er is muziek en een sapje of iets anders, en belangrijker, breng je strijdbaarheid mee! want dat is nodig in dagen van verzet! DUS NU KOMEN!!!!', zo volgt de oproep op de site. Ook op de Facebookpagina van voormalig kraakpand en buurthuis Vrankrijk valt te lezen dat het Slangenpand opnieuw gekraakt is.

Huisraad
Afgelopen zondag zetten de bewoners van het Slangenpand hun huisraad nog op straat. Zij moeten vertrekken omdat woningbouwvereniging de Key op de plek van de Tabakspanden een gloednieuw complex met woningen en bedrijfspanden wil bouwen. Burgemeester Van der Laan zei afgelopen vrijdag nog in het AT5-programma De Burgemeester dat een nieuwe groep krakers de panden betrokken zou hebben. Die groep is volgens de burgemeester uit op een confrontatie met de politie. Dat er een nieuwe groep in de panden zou zitten werd deze week door bewoner en kunstenaar Peter Klashorst ontkend.

UPDATE 2.05 uur: Brandje
Voor het pand is rond 00.45 uur een stapel afval in brand gestoken. Ook is er een verfbom gegooid en werden er leuzen gescandeerd. De Spuistraat is inmiddels van twee kanten afgesloten door de politie.

Luide knallen, veel rook #Slangenpand #Spuistraat Straat in de fik pic.twitter.com/p0yy3QOB66

— Jaap Oosterwijk (@jaap_o) March 24, 2015