Start van hoofdcontent

Stad

nl

Acht jaar cel geëist tegen Bulgaarse mensenhandelaar

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 maart 2015, 12.20 uur

De officier van justitie in Amsterdam heeft een celstraf van acht jaar geëist tegen een 24-jarige mensenhandelaar van Bulgaarse afkomst.

De man heeft zich volgens het openbaar ministerie (OM) gedurende ruim vijf jaar, van januari 2009 tot april 2014, schuldig gemaakt aan mishandeling en uitbuiting van twee jonge vrouwen. Die waren op het moment dat de uitbuiting begon rond de 21 jaar oud. Ook wordt de man verdacht van het witwassen van grote sommen geld.

Raamexploitant
De zaak kwam aan het licht dankzij een raamexploitant, die bij de politie meldde dat hij het vermoeden had dat een vrouw die bij hem een kamer huurde, haar werk niet vrijwillig deed. In eerste instantie ontkende de vrouw dat zij problemen had - ook zou er geen sprake zijn van een pooier – maar na een tijdje bleek dat ze geen aangifte wilde doen omdat ze 'liever zelf werd mishandeld dan dat er iets met haar familie in Bulgarije zou gebeuren', aldus het OM in een persbericht. Uiteindelijk besloot ze in mei 2014 toch aangifte te doen.

De telefoon van de verdachte leidde de politie naar het tweede slachtoffer, eveneens een jonge vrouw uit Bulgarije. De 24-jarige man wordt ervan verdacht de beide jonge vrouwen vanuit Bulgarije naar Nederland te hebben laten komen met het oogmerk hen in de prostitutie te laten werken, aanvankelijk in Alkmaar en daarna op de Wallen. Ze moesten per dag net zolang doorwerken tot zij 500 euro bij elkaar hadden verdiend. Regelmatig werden ze gedwongen dubbele diensten te draaien.

Gokbehoefte
De Bulgaar wordt niet alleen verdacht van de uitbuiting van twee vrouwen, maar ook nog van het witwassen van minimaal 600.000 euro. Een deel van dat bedrag is naar Bulgarije gestuurd, een ander deel is door de verdachte aangewend om zijn honger naar auto’s, drugs en gokken te stillen.