Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote stroomstoring treft Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 maart 2015, 15.43 uur

Verschillende delen van de stad kampen vrijdagmorgen met een stroomstoring

* De storing begon rond 9.30 uur en ontstond in Diemen
* Vanaf 10.55 uur kwam de stroomvoorziening weer op gang
* NS: Het treinverkeer houdt mogelijk de hele dag nog last van de storing
* GVB om 14.00 uur: Tramverkeer rijdt weer. Metroverkeer met 20 minuten weer op orde

Bij AT5 kwamen rond 9.30 uur de eerste meldingen binnen uit onder meer Amstelveen-Westwijk, Amstel Businesspark, Osdorp, Amsterdam-Zuid en Diemen. De storing staat in verband met een grote storing in de hele provincie. Vanaf ongeveer 10.55 uur begon de stroomvoorziening in delen van de stad weer op gang te komen:

GVB bevrijdt passagiers uit stilstaande metro #stroomstoring pic.twitter.com/JnzCM5mYG5

— AT5 (@AT5) March 27, 2015 UPDATE 14.40 uur: Liveblog gesloten
Updates over de nasleep van de stroomstoring vind je op AT5.nl

UPDATE 14.35 uur: 1 miljoen huishoudens
Door de stroomstoring vrijdag zijn in heel Nederland circa 1 miljoen huishoudens getroffen. Dit maakte netbeheerder Liander bekend.

UPDATE 13.55 uur: Metro's weer op gang
Een woordvoerder van het GVB laat weten dat inmiddels alle trams weer rijden. Ook een aantal metro's rijdt weer. 'Met een minuut of 20 hopen we alle metro's weer volgens de dienstregeling te hebben rijden', aldus het GVB.

UPDATE 12.20 uur: Twee uur nodig
Netbeheerder Liander zegt zo'n twee uur nodig te hebben om alle postcodes weer aan te sluiten.

Liander denkt 2 uur nodig te hebben om alle postcodes weer aan te sluiten. In Amsterdam rijden vrijwel alle trams weer, metro’s nog niet.2/2

— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) March 27, 2015 UPDATE 12.17 uur: T-Mobile
Het netwerk van T-Mobile heeft flink te lijden onder de stroomstoring in Noord-Holland. Rond het middaguur werkte 70 procent van de masten in de regio niet meer, aldus het bedrijf vrijdag. Het netwerk van KPN bleef vrijdagochtend wel functioneren.

UPDATE 12.04 uur: GVB: 'Trams rijden weer'
Het GVB laat weten dat 99% van alle trams weer rijdt. 'Hopelijk rijden binnen uur ook alle metro's weer. Ook gestrande NS-reizigers mogen van de metro gebruik maken'.

UPDATE 12.01 uur: Tennet
Een woordvoerder van Tennet laat weten dat het hoogspanningsnetwerk, voor bedrijven, weer werkt. Het laagspanningsnetwerk wordt nu hersteld door Liander.

@MenkoArends Grootste deel getroffen gebied heeft weer stroom. Rondom #Vijfhuizen en A'dam-ZO werken we aan herstel http://t.co/kIIz5BAeLp

— Liander (@LianderNL) March 27, 2015 UPDATE 11.46 uur: Leerlingen (met jas) naar huis
Het Amstelveen College laat weten dat het haar leerlingen naar huis heeft gestuurd. Dat wil zeggen, de leerlingen die bij hun jas konden. 'We hebben elektronische kluisjes, dus niet iedereen kon weg' aldus een woordvoerder. 

UPDATE 11.44 uur: Veel reizigers vast
Door de stroomstoring zijn op Amsterdam Centraal Station en op Schiphol vrijdag duizenden treinreizigers gestrand. Het treinverkeer ligt hier volledig stil en de passagiers kunnen voorlopig geen kant op. Bijna al het kantoorpersoneel is in Amsterdam het station opgegaan om mensen te informeren, zie een woordvoerder van de NS. 'Het gaat nog wel even duren voordat het treinverkeer weer kan worden opgestart.'

Reizigers kunnen zich laten informeren via de mobiele app van de spoorwegen. De NS zet nog geen bussen in, aangezien de storing daar volgens de zegsman te groot voor is.

UPDATE 11.34 uur: Ook Oost heeft weer stroom
In steeds meer delen van de stad lijkt de stroomstoring voorbij. Zo is er in Oost weer stroom en lijkt de overlast in bijvoorbeeld de Pijp ook weer voorbij

We hebben weer stroom!

— AMC (@AMC_NL) March 27, 2015 UPDATE 11.18 uur: 80 procent trams rijdt 
Een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam ligt vrijdagochtend plat door de grote stroomstoring. Vooral aan de buitenranden van de stad ligt alles stil, zegt een woordvoerder van het GVB. Alle metro's zijn gestrand, maar wel aan perrons zodat de reizigers eruit kunnen. Van de trams rijdt 80 procent nog wel, aldus de zegsman. 'Die rijden voornamelijk binnen de ring. Daarbuiten staan ze nog wel stil.'

UPDATE 11.15 uur: Geen tentamens
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft tentamens van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica die om 13.00 uur zouden worden gehouden, geannuleerd in verband met de stroomstoring in Noord-Holland. De UvA-locatie op het Science Park zit zonder stroom en is vrijdagochtend ontruimd, laat de UvA weten. Zonder stroom is onder andere luchtverversing niet mogelijk. Rond 12.00 uur wordt duidelijk of de tentamens doorgaan die voor later op de vrijdagmiddag op de agenda staan. Het is al wel duidelijk dat vrijdag geen les meer wordt gegeven op de faculteit.

@AT5 (digitale) tentamens VU afgelast i.v.m. stroomstoring

— MÖ (@relzom) March 27, 2015

UPDATE 11.07 uur: Extra politie op straat
De politie heeft in Amsterdam extra agenten de straat op gestuurd om onder meer het verkeer te regelen op drukke kruispunten en voor de beveiliging bij bijvoorbeeld grote winkelcentra. Door de stroomstoring hebben de hulpdiensten hun handen vol.

#stroomstoring in Noord Holland is ons bekend. Bel alleen in uiterste noodzaak 112 en voorkom hiermee overbelasting van het netwerk.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) March 27, 2015 UPDATE 10.57 uur: Bel geen 112
De politie in Amsterdam roept mensen op géén 112 te bellen in verband met de stroomstoring. 'Alleen in uiterste noodgevallen bellen om overbelasting te voorkomen'

UPDATE 10.55 uur: Delen stad weer stroom
Tennet meldt dat in delen van Noord-Holland de stroomstoring is verholpen. Ook in delen van Amsterdam is de voorziening hersteld.

Spanning elektriciteitsnet wordt weer opgebouwd. Stroomvoorziening wordt geleidelijk hersteld. In delen van Noord-Holland is er weer stroom.

— TenneT TSO (@TenneTTSO) March 27, 2015 UPDATE 10.50 uur: Brandweer
De brandweer meldt dat er geen grote incidenten zijn als gevolg van de stroomstoring. Wel zitten er veel mensen vast in liften.

UPDATE: Brandweer: 'Geen grote incidenten, wel veel mensen vast in lift' http://t.co/OHf0VHfyMX pic.twitter.com/nd4sCkHKQH

— AT5 (@AT5) March 27, 2015 UPDATE 10.37 uur: Geen inkomende vluchten Schiphol
Op dit moment kunnen er géén vliegtuigen landen op Schiphol als gevolg van de stroomstoring. Vliegtuigen moeten uitwijken, eventueel naar luchthavens buiten Nederland. Vluchten die op het punt van vertrekken stonden kunnen nog wel weg. Eerder meldde een woordvoerder al dat de luchthaven is overgegaan op een noodvoorziening. Ook het treinverkeer naar de luchthaven ligt plat. 

UPDATE 10.32 uur: Storing ontstond in Diemen
Een woordvoerder van Tennet laat weten dat de storing het gevolg is van een technische storing in een 380KV-station in Diemen. 'Er is geen brand geweest, er zijn ook geen gewonden gevallen. We zijn nu bezig met een reparatie, het is nog onduidelijk hoe lang de storing aanhoudt'.

UPDATE 10.29 uur: Schiphol
Een woordvoerder van luchthaven Schiphol laat weten dat alles momenteel draait op een noodvoorziening. 'De storing heeft tot nu toe geen gevolgen voor vertrekkende vluchten'. Wel ligt het treinverkeer naar de luchthaven plat. 

UPDATE 10.27 uur: Ziekenhuizen
Ook ziekenhuizen ondervinden hinder van de stroomstoring. Het AMC meldt dat de noodvoorziening actief is. 'Hierdoor blijven vitale onderdelen gewoon draaien, zoals de intensive care', stelt een woordvoerder. 'Lopende operaties worden afgerond, maar we starten geen nieuwe operaties momenteel'.

UPDATE 10.21 uur: Drukte op CS


UPDATE 10.19 uur: Oorzaak
RTVNH weet te melden dat een defect in een hoogspanningsstation in Diemen de oorzaak is van de storing.

UPDATE 10.15 uur: Hulpdiensten
Ook hulpdiensten ondervinden problemen door de stroomstoring. Zo meldt de brandweer problemen met het communicatiesysteem. De politie Amsterdam heeft een grip 2 afgekondigd, er wordt intensief overlegd over de situatie. 

UPDATE 10.12 uur: Oost
Bij AT5 komen ook meldingen binnen uit Amsterdam-Oost. Ook hier zou de stroom zijn uitgevallen. 'Bijna geen internet en telefonie mogelijk', stelt een buurtbewoner.

Houd rekening met uitval van trams en metro's i.v.m. de stroomstoring in en rond Amsterdam. Hoe lang de storing duurt is nog onduidelijk.

— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) March 27, 2015

UDPATE 10.08 uur: Televisie op noodstroom
De radio- en televisieuitzendingen op het Media Park in Hilversum gaan door op noodstroom. Alleen NPO Radio 4 werkt niet en de redactie verhuist daarom nu naar een studio bij NPO Radio 1, liet een woordvoerster weten. De kantoren zijn volgens haar wel donker als gevolg van de grote stroomstoring, maar in de studio's werkt alles.