Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duidelijkheid over stroomstoring kan nog maanden op zich laten wachten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 maart 2015, 14.15 uur

Het kan nog weken, zo niet maanden duren voordat bekend is waarom het relatief lang duurde voordat de stroomvoorziening na een storing in een hoogspanningsstation weer op gang kwam.

Dat liet een woordvoerder van Netbeheer Nederland vrijdag weten. In Nederland zijn hoogspanningskabels allemaal dubbel uitgevoerd, waardoor bij grote storingen snel moet kunnen worden geschakeld.

De storing die grote delen van het land platlegde, had ook betrekking op het hoogspanningsnet. Volgens Netbeheer Nederland is het gissen naar de oorzaak van de trage schakeling. 'Het systeem werkt dus wel, alleen met enige vertraging', aldus de zegsman. 'Uit onderzoek moet nu blijken of er voldoende gebruikgemaakt is van de bestaande mogelijkheden.'

Lees ook: Liveblog: Stroomstoring treft grote delen Amsterdam

Tweede Kamer
De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van het kabinet over de grote stroomstoring vrijdag in delen van Noord-Holland en Flevoland. De VVD noemt de storing vrijdag 'bijzonder zorgelijk'. VVD-Kamerlid André Bosman: 'Wat is de oorzaak en hoe kunnen we het in de toekomst voorkomen?' Ook de PvdA en de SP waren kritisch.

De storing begon even voor 10.00 uur en werd veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. Ruim een uur later meldde Tennet dat de stroomvoorziening geleidelijk zou worden hersteld.