Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bewoners Holendrecht boos over komst stadsnomaden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 maart 2015, 19.27 uur

Bewoners in Holendrecht zijn niet blij met de komst van stadsnomaden naar hun buurt. Vorige week kregen ze te horen dat de veertig tot zestig nomaden per 1 april een jaar lang hun buren worden.

'We hebben foto's gezien en dat is een asociaal zooitje', reageert een buurtbewoner. De bewoners zijn er vooral niet blij mee dat zij zo kort van te voren zijn ingelicht over de nieuwe bewoners. 'Het ergste is dat wij helemaal niet op de hoogte zijn gebracht. Dat we twee dagen geleden een brief krijgen en dat het allemaal al in kannen en kruiken er kant en klaar al ligt', aldus een ander.

Lees ook: Stadsnomaden niet met open armen ontvangen

Bewust niet eerder ingelicht
Stadsdeel Zuidoost heeft er bewust voor gekozen de buurt niet eerder in te lichten. 'Deze mensen behoren tot het rafelrandje van de stad. Ik heb ook al uitgelegd, als je mensen gaat vragen of je dit in je achtertuin wilt hebben, dat niemand daarop zit te wachten. Anderzijds hebben we wel als stad gezegd dat deze mensen ook een plek verdienen en dat doen we op een heel gecontroleerde manier', aldus Emile Jaensch van het dagelijks bestuur.

De stadsnomaden krijgen ieder jaar in een ander stadsdeel een plek aangewezen. Komend jaar is dat dus Zuidoost, naast station Holendrecht. De buurt vreest naast de veiligheid ook de hygiene in de buurt, maar het stadsdeel regelt vuilophaal en drinkwater. Zij betalen daar, net zoals de huur, helemaal niets voor.

'Ze krijgen gratis water, rioolvoorziening, alles. Wij moeten ook overal voor betalen. Ik vind het een beetje scheef', zo zegt een buurtbewoner. Jaensch zegt dat hij zich dat heel goed kan voorstellen, maar dat het stadsdeel het toch zo gaat doen.