Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meerdere ongelukken en gewonden bij achtervolging roekeloze rijder

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 maart 2015, 12.05 uur · Foto: AT5 WhatsApp-telefoon (06 511 909 38)

Een politiewagen is vanochtend rond 07.50 uur de pui van een winkel op de hoek van de Van Woustraat en de Sint Willibrordusstraat ingereden. Dat gebeurde terwijl ze een man achtervolgden die op het Leidseplein een voetganger had aangereden. Na de arrestatie van die man reed de politie ook nog eens een fietser op de Stadhouderskade aan.

Surveillerende agenten gaven rond 07.45 uur een automobilist op het Leidseplein een stopteken om hem aan te kunnen spreken op zijn rijgedrag. Daar gaf de automobilist in eerste instantie gehoor aan, maar tijdens het gesprek met de politie gaf de man ineens gas en ging er vandoor.

Achtervolging
Verderop op het Leidseplein reed hij vervolgens een overstekende vrouw op het zebrapad aan die hij hulpeloos achterliet. Zij is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis. Meerdere politiewagens zetten de achtervolging in. De bestuurder van één van de politieauto’s raakte in de bocht van de Sint Willibrordstraat vermoedelijk de macht over het stuur kwijt en reed de pui van een hoekpand in. Daarbij raakten beide agenten gewond. Eén van de betrokken agenten liep nekletsel op, zijn collega verwondingen aan zijn hand.

Nog een ongeluk
Ondertussen hielden andere agenten rond 8.10 uur in een woning op de Van Ostadestraat de verdachte aan. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer, hij reed in een huurauto. De man werd geboeid en overgebracht naar een cellencomplex in de binnenstad van Amsterdam. Onderweg naar dat cellencomplex ontstond een aanrijding met een fietser op de Stadhouderskade. Ter hoogte van het Rijksmuseum werd de fietser geraakt door de politiewagen. De man is met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht, hij is aanspreekbaar. De betrokken agenten bleven ongedeerd.

Onderzoek
Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de verschillende aanrijdingen hebben plaatsgevonden. De afdeling Verkeersongevallen Analyse (VOA) doet technisch onderzoek naar de aanrijding op het Leidseplein en het eenzijdige ongeval op de Sint Willibrordstraat. Een andere politie-eenheid voert het onderzoek op de Stadhouderskade uit.