Start van hoofdcontent

Stad

nl

Treinen rijden weer volgens plan na stroomstoring

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 maart 2015, 13.16 uur

Het is de NS vannacht gelukt om de treindienst weer op orde te krijgen. Alleen een defecte trein tussen Amsterdam en Utrecht gooit roet in het eten.

Gisteravond was er nog sprake van dat de treinen pas in de loop van de ochtend volgens dienstregeling zouden rijden, maar een half uurtje geleden kon de NS melden dat alles weer volgens plan loopt. Er is wel een defecte trein die ervoor zorgt dat tussen Amsterdam CS en Utrecht CS minder intercity's kunnen rijden. Die storing is naar verwachting rond 10.00 uur verholpen.

De spoorvervoerder had gisteren veel last van de stroomstoring die een groot deel van Noord-Holland teisterde. Reizigers rondom Amsterdam werd de hele dag opgeroepen niet van en naar de stations in de buurt te reizen. Ze zeggen de situatie 'zeer vervelend' te vinden. 'Nederland heeft een druk bereden spoor, en bij een stroomstoring van deze omvang ontvouwt zich op zo’n dag een zeer ingewikkelde logistieke puzzel.'

Bagage
Ook op Schiphol had de storing flink wat voeten in de aarde. De luchthaven kampte vrijdagavond nog met de naweeën van de stroomstoring. Het bagagesysteem werkte niet meer. Koffers van vertrekkende passagiers moesten daardoor handmatig naar de vliegtuigen worden gebracht. Naast het bagagesysteem waren eerder op de dag ook vertrekkende vluchten vertraagd en konden vliegtuigen niet landen. Uiteindelijk zijn waarschijnlijk alle mensen die vrijdag op reis zouden gaan, wel vertrokken.

Update 12.15 uur: De storing als gevolg van een defecte trein is inmiddels voorbij.